Businessbg.net

Бизнес информация и каталог

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Начало Полезна Анализи 10 съвета за избора на дограма

10 съвета за избора на дограма

1.    При избора на дограма на първо място следва да се обърне внимание на материала, от който ще бъде направена Вашата дограма – дърво, алуминий или PVC. Дървените дограми са с доказано добри качества, но и с висока цена. Дървеният материал, който се използва, трябва да бъде с високо качество, което определя и високата му цена. Обработката на материала и изработката на дограмата допълнително оскъпяват крайния продукт. По тази причина алуминиевите и PVC дограмите са предпочитани с оглед на качествата, който имат, наред с приемливата цена.

2.    Ако изискването за здравина на дограмата е водещо за Вас, то изберете алуминиевата дограма. Тя е много здрава, устойчива е на метеорологични влияния и големи температурни разлики. Тя се използва в случаите, когато изискванията за здравина са над обичайните.

3.    При избора на алуминиева дограма е изключително важно да знаете, че има два вида профили. Те биват т.нар. топли и студени. Топлите профили са с термично прекъсване, което означава, че имат вложки от полиамид, които разделят профила на дограмата на две части – външна и вътрешна. Целта е да се подобрят изолационните качества на дограмата. Алуминият като материал е добър проводник, което означава, че дограмата  ще е добър топлопроводник. За да се избегнат евентуалните минуси на топлопроводимостта на алуминия, са създадени топлите профили, които са един много добър изолатор. Топлите профили са подходящи за домашни условия и обществени сгради. Студените профили, които нямат пластмасовите вложки на топлите профили, не са толкова добро решение за дома.  Студените профили са подходящи за индустриални обекти.

4.    Добре е да знаете, че разделянето на профила на две части, което образува термомост не е еднакво винаги. То се различава по своята ширина. За да подберете подходящата ширина трябва да се съобразите с условията на помещението, както и с атмосферните условия. Най-добре да се консултирате със специалистите, които сте избрали за изработката на Вашата дограма, които ще Ви посъветват каква е най-подходящата ширина на термомоста.

5.    В случай, че устойчивостта на външни влияния не е толкова важна при избора на дограма, тогава можете да обмислите варианта и за PVC дограма. Основният плюс на PVC дограмата са добрите ѝ топлоизолационни характеристики. Като минус може да се изтъкне по-краткия живот на PVC дограмата, за сметка на алуминиевата, която е изключително здрава и износоустойчива. 

6.    При PVC дограмата няма термомост, но можете да избирате между модели с различен брой камери. Дограмата може да бъде 3,4,5,6 – камерна. В зависимост от броя на камерите, се увеличават и шумоизолационните качества на дограмата, а същевременно се намалява топлопроводимостта ѝ. Разбира се, това оскъпява дограмата, но в крайна сметка различните видове дограми целят задоволяване на различните нужди и изисквания на потребителите.

7.    Когато избирате дограма е добре да помислите и за поддръжката ѝ. С поставянето на дограмата започва нейния живот, който можете да удължите при подходяща експлоатация и добра поддръжка. С оглед на поддържането на дограмата е добре да знаете, че алуминиевата дограма е по-здрава и устойчива, но изисква малко повече грижи от PVC дограмата, която е по-евтина и по-лесна за поддържане.

8.    Когато взимате решение за покупка е важно да обърнете внимание на стъклопакета. Той е особено важен за изолацията, но и за чисто визуалните качества като - видимостта и пропускане на светлина. Стъклопакетът може да бъде еднослоен, двуслоен и трислоен. Стъклата, част от стъклопакета, могат да бъдат еднакви или различни по отношение на материал и дизайн. Предлагат се обикновени стъкла и  оцветени стъкла, което има отношение предимно към пропускането на светлина и на естетическия ефект на дограмата в помещението. Сред видовете стъкла популярни стават нискоемисийните стъкла, които увеличават топлоизолационните качества на стъклопакета. Върху топлоизолационните качества силно влияние има разстоянието между стъклата в стъклопакета, както и газът, с който е запълнено това пространство. Разстоянието между стъклата може да е заето от въздух или специален газ. Обикновено това е аргон, който е с по-ниска топлопроводимост и съответно повишава изолационните качества.

9.    Детайлите, които не трябва да изпускате от внимание, когато избирате дограмата си са обковите. Това са механизмите на дограмата , дръжките и пантите. Те са не по-малко важни от материала на самата дограма и стъклопакета. Тъй като това са движещите се части на Вашата дограма, т.е. това са най-натоварените части на  дограмата, те трябва да бъдат здрави и надеждни. Издържливостта на дограмата включва издържливостта на материалите от които е изработена и издържливостта на движещите се части по нея.

10.    Не на последно място по значение и може би най-важният съвет е: Откажете се от ПВЦ дограми без гаранция за качество! Когато купувате дограма се уверете в надеждността на фирмата, на която искате да станете клиент. Избягвайте съмнителни търговци, макар и да Ви привлича ниската цена. Понякога евтиното излиза скъпо, така че по-добре изберете малко по-висока цена. Платете за по-добро качество и най-вече за гаранция за това качество. Избирайте фирми предлагащи гаранции за материалите, които използват и които гарантират за изработената от тях дограма.

 

 

Каталог фирми