Businessbg.net

Бизнес информация и каталог

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Начало Новини БВП на България ще се повиши с 0.2% през 2010 г. според МВФ

БВП на България ще се повиши с 0.2% през 2010 г. според МВФ

Международния валутен фонд прогнозира реален ръст на БВП в България в рамките на 0.2% за 2010 г., предаде Агенция "Фокус".

Според Фонда, може да се очаква допълнителен спад на вътрешното търсене, тъй като обратната реакция след инвестиционния бум продължава, а потреблението е слабо поради намаляване на заетостта. Дефицитът по текущата сметка ще се свие от 8.5% от БВП през 2009 г. до 5.5% от БВП през 2010 г., а инфлацията се очаква да остане умерена на нивото от около 2.2%.

Постигането на заложената от правителството цел от 0.7% от БВП за 2010 г. ще бъде истинско предизвикателство. Прогнозите за приходите изглеждат оптимистични, особено предвид по-ниското им изпълнение през втората половина на 2009 г., посочи Бас Бакер, ръководител на мисията на МВФ за България. По думите му - поредицата от реформи за спазване на данъчното законодателство са важни фактори за предотвратяване на допълнителното влошаване на данъчните приходи, но може и да не са достатъчни за компенсиране на влошените постъпления вследствие макроикономическата конюнктура.

Мисията на Международния валутен фонд у нас (МВФ) не препоръчва увеличаване на заплати и пенсии.  Фондът смята и че не трябва да има намаляване на ставката на ДДС при настоящите обстоятелства, тъй като бюджетът разчита много на този източник на приходи. Освен това намаляването на данъци, трябва да се компенсира с намаляване на разходи. Запазването на заплатите в публичния сектор непроменени ще доведе не само до ограничаване на разходите, но и ще спомогне за ограничаване на ръста на заплатите в цялата икономика и за увеличаване на конкурентоспособността.

Бизнес климатът пък може да бъде подобрен със съкращаване на бюрокрацията, с решителна борба срещу големия дял на сивата икономика и корупцията. Главното предизвикателство пред банковата система както на България, така и на другите страни, според МВФ, ще бъде абсорбирането на нарастващите необслужвани заеми.

 

Каталог фирми